NEDELJSKI POPOLDAN V MEDIČEJSKIH VRTOVIH BOBOLI S ŠOLO TOSKANA

                                                   MEDIČEJSKI VRTOVI BOBOLI – GIARDINO DI BOBOLI

Danes ti bom na kratko predstavila prekrasen park družine Mediči, katerega sem razkazala in podrobno predstavila tudi našim študentkam, ki obiskujejo tečaj italijanskega jezika na ŠOLI TOSKANA. Ker so/smo si nedeljsko popoldan želele preživeti po dooolgem času malce bolj umirjeno (beri brez ogledov muzejev, katedral, palač, izletov v sosednja toskanska mesteca, stran od učenja in nalog), sem se jih odločila odpeljati v Medičejske vrtove BOBOLI (naj pripomnim, da je moja prva ponudba bila vendarle prekrasen bazen delle Cascine v parku Le Pavoniere! 😀 ),  saj si le-te s šolo tekom tedna zaradi pomanjkanja časa žal ne uspemo ogledati. Palača Pitti nam vzame vendarle preveč časa, da bi se potem naši študentje želeli podati še na 3-urni sprehod po vrtovih…

Podrobno ponudbo tečajev italijanskega jezika jezikovne ŠOLE TOSKANA si lahko ogledaš na naslednji spletni strani: http://www.scuola-toscana.com/:

lahko pa nas všečkaš tudi na  naši facebook strani: 

https://www.facebook.com/scuolatoscanafirenze/?fref=ts

Boboli.jpg
Študentke jezikovne šole ”ŠOLA TOSKANA” v ”Giardino di Boboli”

14333046_10209733061070724_1538137122269531442_n-1
Neptunov Vodnjak v Giardino di Boboli

Poleg tega je park zaradi svoje ogromnosti primeren bolj za manjše, individualne-zaintersirane skupinice. Ker so vrtovi BOBOLI prav tako dih jemajoči in ker ti ob njihovem obisku ne nudijo nobenih koristnih informacij, spremljave, avdio-vodnikov, prav tako ni v knjigarnici nobenih primernih knjigic, ki bi jih lahko kupil, zato, da bi si lahko prebral kje se pravzaprav nahajaš, sem se odločila, da ti razkrijem nekaj dragocenih informacij in te morda prepričam, da jih nekoč obiščeš.  Seveda v spremljavi naše jezikovne šole, imenovane ŠOLA TOSKANA, kjer boš lahko zaradi vsakodnevne inspiracije, ki ti jo pričaramo na vsakem koraku,  ob učenju italijanskega jezika užival kot nikdaj prej!

c0d86fc7d356e5664e3209f8208f611a.jpg

Boboli6

Medičejski vrtovi, ki v italijanščini nosijo ime  ”Giardino di Boboli’ zaradi svoje veličastnosti predstavljajo najlepši vzročni primerek (italijanskega) renesančnega vrta na svetu. 

Ker so ravno Medičejci najbolj razvili umetnost urejanja vrtov in ker je Boboli resnično eden izmed najlepših evropskih parkov, si nedvomno zasluži svoj lasten prispevek in kratek opis v slovenščini.

Rezultat iskanja slik za Boboli garden

Giardino di Boboli je najpomembnejši zgodovinski, historični park v Firenzah in v Italiji, ki se razteza med dvema mogočnima Medičejskima prebivališčema; med Palazzo Pitti, ki je služilo kot novi dom družine Mediči ter utrjeno vilo imenovano Forte Belvedere

nika2.jpg
Medičejska Vila FORTE BELVEDERE, kjer ima trenutno svojo razstavo JAN FEBRE
vila-fatta.jpg
FORTE BELVEDERE

Vrt je bil izoblikovan po zgledu parka Versajskega dvorca – Park of the Château, ki je tudi sicer služil kot model vsem najpomembnejšim evropskim kraljevim dvorcem in palačam.

BOBOLI9

Njegova lepota pa ni očarala samo mene, študentk ŠOLE TOSKANA ter moje sestrice Lane (ki sem ji vrt razkazala seveda ob drugi priložnosti), saj vrt vsako leto navduši približno milijon obiskovalcev iz vsega sveta in je resnično za marsikoga najlepši kotiček mesta, ki označuje konec strogega centra Firenz.

Leta 2009 je UNESCO ”Vrtove Boboli”, ki se razteza na 45.000 kvadratnih metrih površine in predstavlja zelena pljuča Firenz, razglasil za del Kulturne dediščine.

Rezultat iskanja slik za Boboli garden

Preteči je moralo več kot 400 let,  da je park dobil takšno veličastno podobo, kot jo lahko občudujemo danes, saj so se vrtovi gradili vse od 15. – 19. stoletja. Vrt je tako kot glavni fiorentinski trg ”Piazza della Signoria” nekakšen muzej na prostem, saj se med smaragdnimi jezeri, fontanami, dolgimi drevoredi iz cipres, dišečimi rožami, cesticami iz proda, skrivajo skulpture iz belega marmorja, ki so še ena neizmerno  dragocena zbirka kiparskih umetnin družine Mediči. 

      uredi3.jpg

Že za čas njihovega bivanja so predstavljali nepredstavljivo bogato umetniško-kiparsko dediščino, saj je nemalo skulptur še iz časa rimske antike. Večino pa so jih seveda izklesali takratni umetniki v renesančnem slogu, ki je tudi sicer tipičen arhitkturni slog omenjenega parka in katerega značilnosti so najlepše vidni prav pri samem vhodu iz Palazze Pitti.

             Firenze giardino di Boboli - Valerio Cioli, o Cigoli o Giogoli (1529 circa – 29 dicembre 1599) - fontana dell'uomo che scarica il secchio in un tino #TuscanyAgriturismoGiratola:    debeli

Ime ”Giardino di Boboli” najverjetneje izhaja iz priimka družine Borgoli, ki je 5 stoletij nazaj živela na ozemlju na drugi strani reke Arno v bližini cerkvice Santa Felicità, koder se tudi pričenja četrt, ki nosi ime Oltrarno. V nadaljevanju, natančneje leta 1418 je posestvo dobil v roke Messerr Lucca Pitti; družina Pitti je bila v sovražnih in rivalskih odnosih z dominantimi Medičejci in je prva pričela z gradnjo palače gromozanskih dimenzij – Palačo Pitti, ki je še danes v svojem imenu ohranja priimek svojih prvotnih lastnikov.

roze2

Boboli3.jpg
Giambologna – Neptunov vodnjak

Šele renesančnega leta 1550 je Eleonora di Toledo, soproga Cosima I Medičejskega kupila Palačo Pitti z namenom, da bi se umaknila stran iz utrujajočega mestnega vrveža, strogega centra na podeželje, ki se je takrat pričenjalo in raztezalo na drugi strani reke Arno. Še danes se kot zanimivost omenja dejstvo, da je ELEONORA bila še bistveno bogatejša od svojega mogočnega moža – COSIMA I in si je zato omenjeno palačo lahko kupila kar sama!  Šele z novo lastnico, ki si je zaželela dihati svežega zraku, so pričeli z večanjem, lepšanjem in dekoracijo vrtov.  Travnate terase so služile za to, da so se po njih brezskrbno podili in skrivali njeni otroci (imela jih je namreč kar 11!) ter da so se dame lahko u miru sprehajale, se pogovarjale, brale, poleg tega pa so jih na vsakem koraku spremljali tudi dvorni muzikantje, ki so jim s svojo glasbo krajšali čas.

roze
Il Prato del Cavaliere  – ta predel vrta je oblikoval Michelangelo Buonarroti leta 1529. Danes je v njem muzej v katerem hranijo dragoceno posodje Medičejcev…

 

keramika.jpg
….mene je najbolj očaral ta keramični komplet

Če te zanima še kaj več o prekrasnih Medičejskih vrtovih te vabim, da si prebereš še nadaljevanje v mojem naslednjem postu, ki ga bom objavila jutri.

                                                                                         Pošiljam ti lepe pozdrave iz medičejskih FIRENZ,

                                                                                                         NIKA SIRK RIGLER, ŠOLA TOSKANA

Boboli 9.jpg

Boboli7.jpg
Avtorica članka, slik in tokrat tudi vodnica po Medičejskih vrtovih 🙂

4 commenti

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...