ŠOLA TOSKANA – JEZIKOVNA ŠOLA ITALIJANSKEGA JEZIKA V FIRENCAH (osnovne informacije)

                                            JEZIKOVNA ŠOLA TOSKANA (osnovne informacije)

se nahaja v samem srcu renesančne zibelke – v strogem centru Firenz, da pa bi bila sama lokacija še elitnejša, ne gre spregledati pomembne informacije, da je sedež lingvistične šole med Baziliko imenovano ”Santa Croce” (ki je ene izmed največjih in najlepših gotskih cerkev v Italiji) ter ”Piazzo della Signoria”, ki ima vse atribute za to, da se lahko poteguje za naziv za enega izmed najlepših svetovnih trgov. Slednja je obkrožena z najstarejšim muzejem umetnosti na svetu imenovanim ”Palazzo degli Uffizi” ter z antično palačo, ki je nekoč služila kot domovanje družini Mediči – ”Palazzo Vecchio”, katere vhod krasi Michelangelov kip – David.

Arno.jpg
Popoldanski izlet – študentje Šole Toskana – z barčico na reki Arno, kjer smo se prav tako imeli priliko učiti italijanščino, se seznaniti z bogato zgodovino mesta Firenz in si ogledati mesto z edinstvene perspektive

Šola Toskana, ki je bila ustanovljena leta 1989, danes ponuja pester nabor tečajev italijanskega jezika in kulture, ki jih redno dopolnjuje in nadgrajuje v želji, da bi lahko zadovoljila tudi najbolj izbirčne in sprecifične okuse svojih tečajnikov in tečajnic. Vsako leto našo šolo obišče približno 8000 oseb vseh starosti in nacionalnosti. 

Scuola Toscana.jpg
Ustanovitelja šole sta dr. Alberto del Mela in dr. Gabriele del Mela (na levi strani slike). Na desni strani slike – Gerda del Mela, poslovno – finančna direktorica ter turistična vodička za nemško govoreče turiste ter Nika Sirk Rigler – zadolžena za marketing za Južno Ameriko, Španijo in Slovenijo 🙂
Plazzo Vecchio.jpg
Nočni vodeni ogled Pallazza Vechia

                                                    Tečaji, ki jih naša šola ponuja so naslednji:

KLASIČNI TEČAJ

INDIVIDUALNI TEČAJ

ITALIJANŠČINA IN TURIZEM

ITALIJANŠČINA in UMETNOSTNA ZG

ITALIJANŠČINA, MODA & DESIGN

ITALIJANŠČINA, GLASBA IN OPERA

ITALIJANŠČINA za PRIPRAVO NA vpis na

UNIVERZO, SREDNJO ŠOLO ali izpite na FAKULTETI

ITALIJANŠČINA IN TEČAJI UMETNOSTI

ITALIJANŠČINA IN IZDELAVA NAKITA

ITALIJANŠČINA, TOSKANSKA KUHINJA, OKUŠANJE TOSKANSKIH VIN

ITALIJANŠČINA IN KUHARSKI TEČAJ

ITALIJANŠČINA IN FOTOGRAFIJA

ITALINAŠČINA – tečaj za DRUŽINE

TEČAJ ITALIJANŠČINE ZA OTROKE

TEČAJ ITALIJANŠČINE PREKO SKYPA

TEČAJ ITALIJANŠČINE NA DALJAVO

ITALIJANŠČINA IN JADRANJE

ITALIJANŠČINA ”SUPER TOSCANA”

ITALIJANŠČINA ”FIESOLE CLUB”

ITALIJANŠČINA IN ODKRIVANJE, SPOZNAVANJE FIRENZ

DOLGOTRAJNI TEČAJ ITALIJANŠČINE ( 1 semester- 3 leta)

Poleg najraznovrstnejših tečajev italijanskega jezika, je Šola Toskana specializirana tudi za tečaje španskega in celo japonskega jezika.

Poleg tega, da se lahko v primerjavi z ostalimi jezikovnimi šolami Šola Toskana pobaha z najelitnejšo lokacijo, pa ji dodano – uradno vrednost priznava tudi samo Italijansko Ministrstvo za Izobraževanje, članstvo v ASILS (združenje jezikovnih šol za poučevanje italijanskega jezika za tujce), čigar cilj in glavni namen je zagotovitev vsestranske profesionalnosti tako pri poučevanju kot pri ostalih storitvah namenjenih študentom. Povrh vsega šola sodeluje tudi z Oddelkom za Izobraževanje mesta Firenze ter z Akademijo za Italijanski jezik (AIL). Da bi bila stvar še nekoliko resnejša, je šola pooblaščena in avtorizirana za izdajo certifikatov ter diplom v imenu Akademije za italijanski jezik ter Univerze za tujce v Sieni (CILS).

arte.jpg
Palazzo Pitti – La Galleria Palatina – vodeni ogled za študente Šole Toscana

Izjemno delovnost in zagnanost potrjuje tudi dejstvo, da je šola odprta prav vseh 12 mesecev v letu (ja, tudi med Ferragostom, ko si po statistiki kar 45% Italijanov privošči daljši oddih na morju), tako da se lahko prav v vsakem letnem času odločiš za jezikovni potep po Firenzah. Mogoče bi se sama najraje izognila tečaja v poletnih mesecih, saj se temperature povzdignejo tudi do 40 stopinj in več, kar lahko predstavlja problem za razne aktivnosti in pohajkovanja na prostem, ki jih šola po končanih urah vsakodnevno organizira.

Tečaje, ki se načeloma pričnejo vsakih 14 dni (vsak ponedeljek), lahko obiskuješ od enega tedna, enega semestra pa vse do 3 let! Izredno široka pahljača ponudbe namreč omogoča, da se tečajnik/ tečajnica najprej umesti v skupino primerno nivelu jezikovnega znanja nakar postopoma napreduje ter se počasi, a vztrajno vzpenja po jezikovnih stopničkah.

Gruppo1
Popoldanski ogled Ponte Vecchia

V eni skupini je lahko največ 8 tečajnikov/tečajnic, ki jih povezuje ne samo podobno jezikovno predznanje, marveč tudi strast do določenega področja (npr., do toskanske gastronomije, umetnosti, fotografije, mode, rokodelskih spretnosti, vinarstva – oz. okušanja vin, in še in še bi lahko naštevala), goreča želja po uživanju življenja, spoznavanja novih stvari in stkanja novih prijateljstev.

Vedno znova me preseneča, kako si rezervirajo letalsko vozovnico za obisk naše šole študentje prav iz vseh koncev sveta, tako da je ambient šole Toskana izjemno kozmopolitski, multikulturen, odprt ter vsestransko navdihujoč. Tečaj sestoji iz 2, 4 ali 6 ur na dan, odvisno od vrste tečaja, ki si ga študent / študentka izbere. Standardni tečaj zajema ure slovnice in konverzacije, nato pa vse naučeno pri urah nemudoma prenesemo prenesemo in uporabimo v praksi, pa naj bo to zgolj le naročitev cappuccina ali spremute med pavzo na glavnem trgu, torellonov ali paste v domačih in pred turisti skritih gostilnicah imenovanih ”Trattoria ali Osteria”.

apreol.jpg
”Apericena”  v šolskem baru-restavraciji Oibo

V primeru, da ti sam tečaj iz takšnih in drugačnih razlogov ne bi ustrezal, se lahko v vsakem trenutku dodeljeno skupino zamenja, za najbolj zavzete in znanja željne študente pa šola pripravi individualne ure italijanščine skupaj z vsem potrebnim materialom.

Artigiano.jpg
Ogled rokodelske delavnice ”Carlo Cecchi”, kjer oblikujejo izdelke  za največje modne znamke

Našim študentom predajajo znanje visoko izobraženi, vsestransko razgledani ter magistrirani oz. doktorirani učitelji, ki imajo vsi tudi ustrezno pedagoško in andragoško izobrazbo, tako da so kvalificirani za poučevanje italijanskega jezika za tuje tečajnike vseh starosti. Za seboj imajo na tisoče in tisoče ur izobraževanja, nadgrajevanja, prakse, saj se morajo redno udeleževati izobraževalnih seminarjev tako doma kot v tujini, saj nas pri delu in skrbi za kvaliteto vodi načelo vseživljenjskega učenja in izpopolnjevanje. Drugače sploh ne bi moglo biti, saj nas le nekaj metrov stran lociran Davidov kip velikega Michelangela vsakodnevno opominja na njegov slavni citat: ‘Sto ancora imparando” – ‘Še vedno se učim.” (op. Michelangelo velja za največjega umetnika vseh časov, njegova dela David, Petra in poslikava Sikstinske kapele pa predstavljajo vrhunec človeške umetnosti).

Poleg tega nas pri našem poslanstvu vodijo še naslednji motivi; vlaganje v človeški kapital… medsebojne odnose, dobrodelnost… in navsezadnje v izobrazbo, saj verjamemo, da je največje orožje s katerim se lahko spremeni svet na bolje. Vljudnost, spoštovanje, razumevanje, ljubeznivost so le nekatere izmed ostalih ”brezplačnih in pristnih uslug”, ki jih šola nudi svojim tečajnikom in zaposlenim.

gruppo.jpg
Študentje Šole Toskana na nočnem ogledu Palazza Pitti

Z mojega vidika je jezikovna Šola Toskana resnično prava oaza (v dobesednem pomenu, ko je v poletnih mesecih na ulici tudi več kot 40 stopinj!) pristne humanosti ter kvalitetnega poučevanja italijanskega jezika skupaj z ostalimi izbranimi vidiki italijanske kulture, pa naj bo to kulinarika, vinarstvo, fotografija, umetnost, zgodovina, moda, literatura in še in še bi lahko naštevala, vendar bom raje v naslednjih člankih namenila nekaj besed posmeznim tečajem.

Velikokrat se name obračate z vprašanjem, ali se resnično da kaj naučiti pri teh tečajih, zato vam bom odgovorila takole; Jezikovna šola Toskana je po mojem mnenju in po mnenju velike večine tečajnikov zagotov ena imed najbolj resnih, kvalitetnih in vsestransko profesionalnih jezikovnih šol, vendar pa je rezultat usvojenega znanja velikokrat odvisen od samoiniciative, motivacije oziroma samega razloga, zaradi česar bi se nekdo želel vpisati v jezikovni tečaj.

Cinema Sotto le Stelleeeeee.jpg
Filmski večer – ogled italijanskega filma-za študente Šole Toskana

Ampak saj to ne velja samo pri usvajanju novega jezika, marveč pri vsakem področju, s katerim se ukvarjamoČe potrebuješ italijanščino za poslovne vode in službo, so ti na voljo specializirani tečaji za želeno delovno področje. Če bi rad ob večerji svojo družino presenetil z novimi toskanskimi (italijanskimi) kulinaričnimi dobrotami, ti bomo omogočili preživeti popoldanske in večerne ure pri eni izmed fiorentinskih družin, kjer se boste v dih jemajočem, renesančno opremljenem stanovanju skupaj naučili pripraviti celoten italijanski 4-hoden menu – bruschette, pašto s pestom, lazagno v pečici, tiramisu z nutelo,…

Ne glede na to, kaj te vodi pri odločitvi in sami izbiri tečaja, pa bi mogli vsi zasledovati samo en cilj, in sicer usvojiti zavedanje, da je sama pot bistveno pomebnejša od cilja., In na tej poti te bodo zagotovo spremljali odlični ljudje (učitelji, drugi tečajniki in tečajnice, ostalo osebje Šole Toskana), za piko na i pa te bo le-ta hočeš-nočeš, vodila mimo svetovo najpomembnejših renesančnih spomenikov. Po ta-istih ulicah so se namreč stoletja nazaj sprehajali Dante, oče italijanskega jezika, tukaj je Michelangelo iz belega marmorja izklesal kip marmorja, tu se je tudi Giotto dosegel nesmrtno svetovno slavo ter danes dal ime znamki flomastrov, barvic in ostalim risarskim pripomočkom.

Lucca.jpg

Za konec ti podajam samo še par naslovov naših spletnih strani, kjer so ti na voljo vse možne informacije o naši jezikovni šoli:

uradna spletna stran: http://www.scuola-toscana.com/ (v slovenščini je v nastajanju)

uradni blog šole: https://wordpress.com/posts/italianinitaly.wordpress.com

facebook stran: https://www.facebook.com/scuolatoscanafirenze/?fref=ts

flickr: https://www.flickr.com/photos/88220514@N06/albums

Za vse ostalo se lahko obrneš tudi na naš e-mai naslov: info@scuola-toscana.com , kjer ti bomo z velikim veseljem odgovorili tudi v slovenskem jeziku.

Naslov: Scuola D.M. Toscana ,Via de’ Benci, 23, 50122 Firenze Italia, tel / fax +39 055 244583 . 

Tramontooo
il tramonto – sončni zahod – iz trga posvečenega Michelangelu (Piazzale Michelangelo)

NIKA SIRK RIGLER,

ŠOLA TOSKANA

2 commenti

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...